Anti-klimaatklever kleeft zich vast aan klimaatklever

Ken 't Schiet (54) uit Assebroek is de antisociale manier van actie voeren van enkele klimaatactivisten grondig beu. "Ik wil graag een statement maken tegen deze zogezegde klimaatklevers die zich vastlijmen aan ons kunstpatrimonium. Daarom ga ik mezelf vastlijmen aan een klimaatactivist."

Jan Van Eyck

Bruggeling Wouter M. is wellicht de bekendste klimaatklever. Zo lijmde hij zichzelf al vast aan een kunstwerk van Jan Van Eyck in het Groeninge, aan het wegdek van de Wetstraat en diezelfde ochtend ook per ongeluk aan zijn eigen onderbroek.

"Wouter is het ideale object van mijn actie", vertelt Ken, "daarom heb ik deze ochtend mijn hoofd vastgelijmd aan zijn bovenarm. Wouter, schuif eens wat op." Wouter gaat met tegenzin opzij. "Dit is het begin van een mooi plakkerig avontuur", zegt Ken tegen Wouter. Wouter zucht.

Anti-activist

Ken 't Schiet is niet aan zijn proefstuk toe als antiklever-klever. Zo kleefde hij zichzelf vorig jaar ook al eens aan een postzegel, toen Bpost haar prijzen optrok. 't Schiet omschrijft zich graag als een anti-activist: "wat is er mis met gewoon je hoofd laten hangen en met een zwaarmoedig gemoed jezelf door het leven slaan, zoals vroeger? Wij hebben toch geen vat op de mondiale gebeurtenissen. Dat die activisten dat toch eens in hun kop prenten!" Wouter haalt zijn neus op wanneer Ken dit uitspreekt, maar reageert uiteindelijk niet. Toch kijkt hij plots op. Hij richt zich tot Ken: "Ken, ik moet schijten."

Enkele minuten later komt het duo terug het toilet uit. Ken zit volledig onder de bruine strepen en er hangt toiletpapier in zijn haar. "Ik had hier beter twee keer over nagedacht", besluit Ken. "Nonsens, niet denken - gewoon doen", voegt Wouter daar nog aan toe.