Nieuwjaarsreceptie Vlaams Belang in Brugge loopt uit de hand: totaal géén geweld gebruikt

Voor een publiek van meer dan 500 Vlaams Belangers sprak voorzitter Tom Van Grieken zijn achterban toe. "De N-VA heeft al haar beloftes verbroken", zo klinkt het. Kop van jut is Theo Franken, maar daar is niet iedereen het mee eens.

"We moeten wat afstand durven nemen en het totaalplaatje bekijken", zo zegt een verrassend genuanceerde Vlaams Belanger, "het leven is meer dan politiek, soms beseffen we niet goed wat ons politiek discours teweegbrengt bij onze medemensen."

Voorzitter Van Grieken snapt er maar weinig van. Op de nieuwjaarsreceptie vorig jaar werd naar hartelust met glazen gegooid, maar dit jaar krijgt hij er kop noch staart aan: "Ik weet ook niet wat ik verkeerd doe. Sinds Van Langhenhove bij de partij is gekomen, is alles afgezwakt. Alsof iedereen opeens zijn woorden wikt."

We probeerden wat meningen te sprokkelen bij het publiek, maar iedereen was bijzonder voorzichtig. Toch vonden we er één. "Een pragmatische politiek, daar sta ik voor, klinkt het bij Brugs kopstuk Sintobin, "ik heb misschien de charme van een slak, maar eigenlijk ben ik best een aangename kerel. Ik lach me altijd rot met de artikels van De Brugse Stem, ook al is het een product van de linkse kerk." Van Grieken begint na het overhoren van dit antwoord zachtjes te janken.