Pablo Garcia Martinez uit Sevilla heeft vanochtend zijn gestolen kasseisteen teruggebracht naar het Brugse stadhuis. "Het is gewoon goedkope Chinese namaak," klaagt de ontgoochelde toerist, die prompt een schadevergoeding eiste.
"Ik had de steen nog maar net losgewikt en zag het meteen: dit is geen échte Brugse kassei," legt Garcia uit. "Onderaan zat een QR-code. Toen ik die scande, kwam ik uit op een webwinkel van een zekere Franco Demones op AliExpress. Die dropshipt zogenaamde 'authentieke Brugse' kinderkopjes aan vijf euro 't stuk. Mijn exemplaar stond aangeduid als maat XXXL, maar in werkelijkheid was het maar een kleintje. Goedkope rommel dus."
Te duur
Schepen Franky Demon (CD&V) bevestigt dat de stad sinds enkele jaren straatstenen uit China invoert. "Lokale stenen zijn gewoon te duur," zegt hij. Volgens Demon loopt dat al sinds 2019, toen bleek dat de meeste Brugse kasseien uit steengroeven in Wallonië kwamen. "Onder druk van Pol Van Den Driessche (N-VA) hebben we toen moeten kiezen voor een Vlaams bedrijf: 弗兰基·迪蒙 Kasseien BVBA uit Staden."
De stad noemt dat nu een historische vergissing en wil snel ingrijpen. "Die Chinese stenen vliegen eruit," zegt Demon vastberaden. "We verkopen ze voortaan in toeristenwinkels, aan een schappelijke prijs van 15 euro per stuk. Vanaf volgend jaar moeten alle kasseien terug uit Quenast komen."
Tegemoetkoming
Als tegemoetkoming mag Garcia zijn kassei houden, op voorwaarde dat hij vijf andere Spanjaarden weet te overtuigen om een citytrip naar Brugge te boeken tijdens de kerstperiode.
De stad bood Garcia ook een bon aan voor een gratis paardenkoetsrit, maar dat wees hij af: de rit ging namelijk langs de Ezelstraat. "Dat eerste stuk is misschien opgekalefaterd, maar dat tweede is nog altijd alsof je door de Eerste Slag om Ieper moet. Bon, ik ga terug croquetas gaan vreten in Spanje, 't beste hé!", aldus nog Garcia. Eind goed al goed.