Lezersbrief: De Brugse Stem is onverantwoord in tijden van fake news

Greet Verbeeck (57) is voormalig ondervoorzitter van de CD&V-Senioren afdeling van Noord Sint-Pieters en is tegenwoordig een zorgende huismoeder. Greet vindt dat De Brugse Stem moet worden opgedoekt.

'Fake News' is alomtegenwoordig. Niet enkel de Vlaamse BV's hebben er onder te lijden, ook de grondslag van ons democratisch systeem staat op losse schroeven. De Brugse Stem speelt hier gretig op in: burgemeester gaat blowen, schepen gaat worstelen, burgemeester heeft depressie... Stuk voor stuk nep-artikels, waar de humoristische waarde toch ver te zoeken is. De aanvallen op de terecht grootste partij van Brugge houden niet op.

Als burgers moeten we al erg ons best doen om al het nieuws te lezen, moeten we nu ook nog zelf beoordelen of het waardevol en objectief is? De gewone Vlaming heeft hier geen tijd voor, het is aan de schrijver om te controleren of het gepubliceerde nieuwsartikel wel echt waar is. Het kan niet dat de burger verantwoordelijk moet zijn voor het verwerken van informatie. De Brugse Stem veegt hier haar voeten aan, en dat kan gewoon niet door de beugel.

Ik stel een burgerinitiatief voor, waar we de nep-artikels counteren met correcte artikels. In plaats van 'burgemeester rookt wiet met jongeren', publiceren wij 'burgemeester is aangename man'. In plaats van 'Gent wil Gentpoort terug', publiceren wij 'Gent is een aangename stad'. In plaats van 'Duivenverbod van start in Brugge', publiceren wij 'CD&V is een warme en familiale partij.' Gedaan met Fake News.

Ik roep het stadsbestuur ook op om op te treden tegen De Brugse Stem. Vroeger hadden we de geheime diensten tegen het Oostblok, waarom kan de stad niet zo'n dienst oprichten die de rotte appels eruit haalt? Als mijn zoontje Matthieu (17) iets verkeerd heeft gedaan, dan weet ik ervan voor hij het weet. Dat heet goed ouderschap: altijd en overal waakzaam zijn zonder opgemerkt te worden. De mensen die zich achter De Brugse Stem verschuilen moeten voorgoed worden opgesloten, enkel zo kunnen we onze jeugd vrijwaren van Fake News.