Na lang wikken, wegen en wegkijken heeft de NMBS eindelijk beslist: de nieuwe treinen worden in het buitenland gebouwd.
"Dat is ons destijds prima bevallen met die oncomfortabele Siemens-stellen waarin je je dubbel moet plooien dus dat smaakte naar meer," aldus NMBS-baas Sophie Dutordoir. "En het feit dat we tegelijk de Belgische industrie verder helpen afbreken, is mooi meegenomen."
Doodsteek
De keuze voor het Spaanse CAF is mogelijk de doodsteek voor de Alstomfabriek - de voormalige Brugeoise - in Brugge, die al meer dan een eeuw lang treinen levert voor de Belgische spoorwegen. "Nu al die fabrieksgebouwen toch leeg komen te staan, kunnen ze er misschien een museum van maken?", lacht Dutordoir venijnig.
"Toch, de uiteindelijke keuze voor het goedkope CAF kwam niet van mij, maar van mijn nieuwe financieel adviseur Kees Hoepsema, die eerder in dienst was bij Ryanair en Primark. Volgens Hoepsema werken de Spanjaarden goedkoper, en langer. Fucking no-brainer toch?"
Bezet Brussel
Dat CAF hoofdverantwoordelijke is voor de exploitatie en uitbreiding van spoorprojecten dat illegale Israëlische nederzettingen in bezet Oost-Jeruzalem verbindt met het stadscentrum, is geen probleem voor de NMBS. "Zolang de treinen op tijd rijden, zien wij er geen graten in. Onze reizigers moeten ook dagelijks door bezet Brussel met de trein."
Ook het feit dat CAF in Spanje ooit treinen ontwierp die niet door de tunnels pasten, wordt niet als bezwaar gezien. "In België hebben we al decennia lang een strategie om infrastructuur en materieel niet op elkaar af te stemmen. CAF sluit daar perfect op aan."
Niet wanhopen
"De 700 Brugse werknemers van Alstom moeten echter niet wanhopen", aldus Dutordoir, "ze kunnen meteen aan de slag in het Spaanse Baskenland, de pendelbussen staan al klaar. Zondagavond komen ze de arbeiders oppikken aan het station en vrijdagnacht zijn ze terug thuis bij hun dikke wijven. Wat is dan het probleem?" De contracten zullen worden omgezet naar Spaanse flexicontracten.
"Zondagavond komen ze de arbeiders oppikken aan het station en vrijdagnacht zijn ze terug thuis bij hun dikke wijven."
In de wandelgangen circuleert ook het gerucht dat NMBS binnenkort haar loketten laat vervangen door een callcenter in het Indische Goa. "Niet om te besparen, maar om het avontuur van reizen al bij het ticket te laten beginnen."