De ultieme gids tot de Brugse Kerstmarkt en Wintergloed

Vanaf 24 november staat hij er weer: de gezellige Brugse kerstmarkt! Kom je uit Brugge zelf of vanuit het binnenland met de trein, hier is de ultieme gids tot de leukste markt van het land!

Oudste kerstmarkt

De Brugse Kerstmarkt bestaat al sinds de zestiende eeuw en is daarmee één van de oudste kerstmarkten in Europa. De kerstmarkt van toen was er om het leed van de Tachtigjarige Oorlog te verzachten. De helft van het toegewezen budget werd echter onmiddellijk opgezopen door de stadsadministratie, en de andere helft werd aan goede doelen gedoneerd, zoals het Spaanse leger en het Vlaams Blok. Sindsdien is het budget en de interesse voor de kerstmarkt altijd vrij laag gebleven. Een kleine, gezellige maar o-zo-authentieke markt dus!

Helemaal vernieuwd

Sinds enkele jaren is de Kerstmarkt ook helemaal vernieuwd. De verouderde maar gezellige houten chalets gingen op de schop na een bezoek van Brugs schepen Franky Demon (CD&V) aan de technoclub Berghain in Berlijn.

"Toen Franky in zijn industriële fase zat, heeft men beslist om de kerstmarkt een make-over te geven", zo duidt onze Stadhuis-watcher Janne Narten, "dat is bijzonder slecht onthaald bij de Bruggeling, maar onder het motto van 'er zijn toch genoeg toeristen die brol kopen' zijn ze er maar mee doorgegaan. De kerstmarkt is namelijk niet gericht op de Bruggeling, die moet maar in de Albert Heijn gaan shoppen als hij brol wil kopen."

Onze eet en drinktips

  1. De Beste Jenever

Uiteraard ga je enkel naar de Kerstmarkt om gigantische hoeveelheden korten drank te zuipen onder het mom van "amicale shotjes jenever". De beste jenever vind je bij om de hoek van het Marktplein, in de nachtwinkel in de Kuiperstraat. Als je daar toch bent, koop je terwijl een pak sigaretten en mogen we er dan enkele van schooien?

  1. De Beste Glühwein

Nu je bent ingedronken - stap het kleine toilethokje uit en steek de straat over. Voor je zie je café Theater opdoemen, de legendarische tent die de béste Glühwein van Brugge brengt. Stap binnen en bestel onmiddellijk een rum-cola, of een vodka-redbull. Glühwein? We zijn toch geen janetten zeker?

  1. De Beste Hamburgers en Hot-Dogs

OK - deze is wat moeilijk om uit te leggen, dus hou je hoofd erbij. Begeef je naar de Markt, sta recht voor het Belfort. Neem de straat rechts van het Belfort. Aan het einde van die straat ga je naar rechts. Loop voorbij café De Gilde en negeer de dikke oude man die je zit uit te kafferen in het Brugs.

Na een tijdje kom je op het Simon Stevinplein. Neem de eerste rij van standjes, en haast je naar de toiletten. Hier doe je best een preventief plasje. Betaal Conny geen 50 eurocent maar 70 - ze zal weten wat je bedoelt. Volg haar.

Als je de instructies van Conny goed hebt opgevolgd sta je nu op Zaventem met dertig kilo cocaïne in je endeldarm. Geen paniek - hou je kalm, krijg geen stijve. Lukt dit niet? Denk aan iets degoutants, zoals oude mensen of Nederland. Shit, je hangt eraan. Dat wordt toch makkelijk vijf jaar in de bak. Goed - nu ben je in de penitentiaire instelling van Brugge. Vertel aan je celmaat dat je een dikke pedofiel bent, zodat je in de hoge beveilingszone terecht komt. Daar vraag je naar Rikky. Rikky maakt de béste hot-dogs. Voor hamburgers ga je naar de Burger King.