Brugse CD&V verlaat de politiek en wordt busbedrijf

CD&V Brugge heeft al meerdere keren aangehaald dat ze de bussen van De Lijn te groot vindt, en dat ze maar beter uit het stadscentrum worden geweerd. De Lijn wil echter van geen wijken weten, dus starten de Brugse christendemocraten hun eigen busbedrijf.

"Ik heb al een tijdje door dat mijn politieke loopbaan stilaan ten einde loopt", legt burgemeester Dirk De fauw (87) uit, "daarom ben ik enkele jaren terug al beginnen diversifiëren. Eerst was dat in crypto en bier, maar al snel ontdekte ik waar er écht geld te rapen valt: het schrijnende openbaar vervoer in Brugge."

Busbedrijf CD&V

De rest is geschiedenis: De fauw introduceerde in 2019 een eigen, met De Lijn concurrerende busservice die de Bruggeling ongeveer een miljoen per jaar kost. Die shuttledienst is bovendien gratis en wordt voornamelijk door toeristen gebruikt, aangezien de route gewoon een rondje van de hotels in de binnenstad is. Een regelrechte schande voor de meesten, maar voor de burgemeester maakt dit gewoon deel uit van zijn plan: toeristen eraan verslingerd maken, om daarna de prijzen keihard op te trekken. Nu CD&V duidelijk niet langer de concurrentie van De Lijn duldt en tegelijkertijd de prijzen voor haar eigen shuttle wil opslaan is het einddoel in zicht: Busbedrijf CD&V.

"Dit is gewoon deel uit van het plan: toeristen eraan verslingerd maken, om daarna de prijzen keihard op te trekken."

Volgens de burgemeester kan hij met zijn eigen busbedrijf makkelijk drie miljoen per jaar binnenrijven, op de kap van de toeristen, "en dat is toch een goed stuk meer dan wat ik als burgemeester verdien."

Koerswijziging

Ook voor andere CD&V politici zoals Minou Esquenet en Franky Demon is de koerswijziging van de partij een goede zaak. "Ik merk al jaren dat mijn concentratievermogen erop achteruit gaat", vertelt Esquenet, terwijl ze door Instagram scrolt en inzoomt op de haardos van een willekeurige jonge meid, "ik kijk er naar uit om gewoon uit te bollen achter het stuur van een klein busje."

Bij Demon horen we een gelijkaardig geluid: "(huilt)". Demon is al enkele jaren bezig met het proberen behalen van zijn rijbewijs D, maar is al elke keer gebuisd omwille van enkele gruwelijke dodehoeksongevallen. "Wie haalt het ook in zijn kop om zo'n hobbelig moordstrookje langs de Gistelse Steenweg een fietspad te noemen", vertelt hij daarover, "iedere dag passeren hier duizenden mensen met de fiets, maar het fietspad hier is precies Paris-Roubaix." De fietsinfrastructuur in Brugge is inderdaad tanende, "maar dat is niet langer mijn probleem", reageert De fauw, "busstroken is wat we moeten hebben (knipoogt)."

De eerste lijn van CD&V zal het parochiaal centrum van Sint-Michiels verbinden met de bekendste woonzorgcentra in Brugge. Als alles goed gaat komt er ook een tweede lijn die het AZ Sint-Jan zal verbinden met het crematorium De Blauwe Toren.