Gemeenteraadslid en cultuurfanaat Pol Van Den Driessche (N-VA) heeft fikse kritiek gegeven op de mislukte kandidatuur van Brugge voor Culturele Hoofdstad 2030.
"Een regelrechte afgang vind ik het", foetert Van Den Driessche, "niet dat ik bekend ben met wat het uiteindelijke voorstel was, maar het gaat om het principe. Waarom spenderen we geld aan iets dat toch niet rendabel is? Misschien moeten we de cultuurdienst gewoon afstoten naar de privé, of outsourcen naar Zuienkerke. Daar hoor je nooit geklaag over het overschrijden van het cultuurbudget."
Wereldvreemd
Ondanks het feit dat het juryrapport toch vrij genuanceerd en zelfs gematigd positief was over de kandidatuur van Brugge, ziet de fatalistische Van Den Driessche toch vooral dat het allemaal veel geld heeft gekost. "Dat geld konden we beter voor andere dingen gebruiken. Denk maar aan de verlaging van de gemeentetaks, de bouw van nieuwe bedrijventerreinen in de polders, schuldenfinanciering, lessen spreadsheets voor de jeugd, of uithuiszettingen van de allerzwaksten. Elke euro kan je immers maar één keer uitgeven. (PVDD straalt van geluk bij het uitbrengen van die laatste zin, nvdr)"
"Ik heb vanaf het begin gezegd dat het wereldvreemd is en absoluut niet aansluitend bij wat de Bruggelingen willen. Vlamingen willen bier, voetbal en achter de wijven zitten. Koers mag ook. Waarom moeten ze toch altijd afkomen met die rare kunstprojecten waarvan ik toch niks begrijp?", jammert PVDD.
"Vlamingen willen bier, voetbal en achter de wijven zitten."
Onterecht
Schepen van cultuur Nico Blontrock (CD&V) vindt de opmerkingen van Van Den Driessche echter onterecht: "weet je wat de échte reden is dat we niet zijn geselecteerd? Die mensen van de jury zijn hier één uur komen rondwandelen op de woensdagmarkt en vielen onmiddellijk in een diepe depressie door al het geklaag en gezaag in Brugge. Organiseer dan eens iets dat jongeren mee aan boord krijgt, en dan komt er zo'n afgeschreven politieke jobhopper en mislukte auteur die nog geen drie zinnen aan elkaar kan schrijven het hele project en de honderden mensen die hier hun schouders onder hebben gezet gratuit onderuit halen." Blontrock pauzeert even om naar adem te happen.
"Kijk, onder de noemer Brugge 2030 zijn er veel ideeën en projecten ontsproten die je pakweg tien jaar geleden in Brugge niet voor mogelijk had gehouden. Brugge is erdoor veranderd, en zal blijven veranderen. Gelukkig. Als Pol niet mee wil, dan kan hij gaan kantklossen op dinsdag en gaan manillen op donderdag. Ik heb daar absoluut geen probleem mee, maar laat de andere mensen zich ontplooien. Mens, mijn moeder van tachtig is opener van geest."
Volgens Blontrock kan Van Den Driessche ook nog altijd vijftien minuten verder rijden naar Oostende als hij Niels Destadsbader of Barbara Dex wil zien. "Als dat zijn interpretatie van cultuur is, dan staat dat hem natuurlijk vrij."