Eindelijk actie: voortaan enkel nog PFAS met aardbeismaak

Overal in Brugge is er PFAS vervuiling 

In een recente studie van onder meer The Guardian komt België, en in het bijzonder Vlaanderen, er bijzonder slecht uit: Vlaanderen is één van de meest vervuilde regio's als het gaat om zogenaamde forever chemicals: PFAS.

Forever chemicals

Forever chemicals zijn chemische stoffen die van nature niet vergaan en dus blijven circuleren in het milieu om alles permanent te vervuilen. Een beetje zoals Jaak Van Assche, of de CD&V. Die stoffen geraken dus ook in onze voeding terecht en uiteindelijk in onszelf. PFAS kan een ware ravage aanrichten in ons lichaam. Geloof je het niet? Kijk dan eens naar een foto van dit PFAS-slachtoffer:

PFAS-slachtoffer Willy Manvrynt uit Koekelare

Ook in Brugge is PFAS een probleem: op verschillende plaatsen wordt de drempelwaarde van 10ng/l zwaar overschreden.

"Sommige mensen die op Sint-Pieters of tegen de Gistfabriek wonen bevatten zoveel PFAS dat ze van nature water afstoten", aldus wetenschapsexpert Philippe Veys, "men is altijd over 3M in Zwijnaarde bezig, maar ook in Brugge zijn er zwaar vervuilde sites."

Smaakrestricties

Ondanks de immense en permanente kankerverwekkende vervuiling wil de Vlaamse Regering vooralsnog afwachten. De verkiezingen komen eraan, en "de mensen die nu in een vervuilde zone wonen hebben binnen een jaar toch allemaal terminale kanker, dus die stemmen tellen niet", aldus elke politicus in de regering.

Om de gemoederen wat te bedaren zal de regering wel een decreet uitvaardigen dat smaakrestricties oplegt: vanaf volgend jaar moet alle PFAS een aardbei- of vanillesmaak hebben, een ideetje van Axel Ronse (N-VA), die bekend staat voor zijn slechte smaak.