In een recente studie van onder meer The Guardian komt België, en in het bijzonder Vlaanderen, er bijzonder slecht uit: Vlaanderen is één van de meest vervuilde regio's als het gaat om zogenaamde forever chemicals als PFOS en PFAS.
Forever chemicals
Forever chemicals zijn chemische stoffen die van nature niet vergaan en dus blijven circuleren in het milieu om alles permanent te vervuilen. Een beetje zoals Jaak Van Assche, of de CD&V. Die stoffen geraken dus ook in onze voeding terecht en uiteindelijk in onszelf.
Ook in Brugge is PFAS een probleem: op verschillende plaatsen wordt de drempelwaarde van 10ng/l zwaar overschreden.
"Sommige mensen die tegen de gistfabriek wonen bevatten zoveel PFAS dat ze van nature water afstoten", aldus wetenschapsexpert Philippe Veys, "men is altijd over 3M in Zwijnaarde bezig, maar ook de omgeving rond de oude gistfabriek, vandaag DuPont Bruges, is zwaar vervuild en kankerverwekkend. Gelukkig hebben ze voor hun 125ste verjaardag wat nostalgische foto's op hun muren gehangen, dat compenseert ruimschoots."
Smaakrestricties
Ondanks de immense en permanente kankerverwekkende vervuiling wil de Vlaamse Regering vooralsnog afwachten. De verkiezingen komen eraan, en "de mensen die nu in een vervuilde zone wonen hebben binnen een jaar toch allemaal terminale kanker, dus die stemmen tellen niet", aldus elke politicus in de Vlaamse Regering. Om de gemoederen wat te bedaren zal de regering wel een decreet uitvaardigen dat smaakrestricties oplegt: vanaf volgend jaar moet alle PFAS een aardbei- of vanillesmaak hebben.
Stad Brugge is dan weer niet geïnteresseerd in PFAS, en is ook niet van plan om in te grijpen. "Een chemische reus met een bedenkelijke reputatie, pal in een woonwijk in historische binnenstad, waar is daar nu mis mee?", vraagt burgemeester Dirk De fauw zich luidop af, "we zouden ons beter bezig houden met domme experimenten rond bushalte's die onnodig de volledige straat versperren."