Studenten ontwikkelen iPhone-app die garnalen pelt

Vier studenten hebben voor de dienst Cultuur van de stad Brugge een gebruiksvriendelijke app voor de Bruggeling die graag aan het fornuis staat gemaakt. Het doel is om via de app garnalen te pellen.

Deze applicatie, die de Bruggeling online zal kunnen raadplegen via smartphone, biedt toegang tot de schatkamer aan garnalenpellers, in Blankenberge, Wenduine en Heist, maar ook alle andere bronnen die kunnen gebruikt worden om garnalen te pellen, zoals Chinezen, Marokkanen en kleinkinderen. Het vernieuwende is dat dat deze applicatie door de stad zal ingezet worden als meetinstrument om te ontdekken welke garnalenpellers het efficiëntst zijn. “Deze info is zeer nuttig voor de stad en het bestuur om niet alleen keuzes te maken wat betreft garnaal-infrastructuur, maar ook om prioriteiten te stellen wat betreft het opschonen en verrijken van de Brugse garnaalpellers-industrie”, zegt schepen van Cultuur en Garnalen Nico Blontrock (CD&V), "we willen de luie garnaalpellers er uit."

De applicatie zal worden ingezet om twee gebruikerstesten uit te voeren. Een zal plaatsvinden in zaal vijf van het Groeningemuseum en de ander op de Burg. De gebruikerstesten zullen de komende maanden worden uitgevoerd. In het najaar worden de eerste gepelde garnalen verwacht. “Voor een stad als Brugge, met meer dan 8 miljoen ton garnalen op jaarbasis, wordt het hoe langer hoe belangrijker om te weten wie die mensen zijn en hoe hun garnaal-ervaring nog beter kan worden”, zegt Blontrock. “Dit kan ons daarbij helpen.”