Het hoogseizoen is over, maar de binnenstad wordt nog elke dag overspoeld met toeristen. Om aan de hoge vraag te blijven voldoen komt de stad nu met enkele maatregelen: één op drie winkels in de binnenstad moet vanaf nu een souvenirwinkel zijn.
Gigantische rijen
"Dit doen we om de huidige souvenirwinkels te ontlasten", legt burgemeester Dirk De fauw uit, "te dikwijls staan er gigantische rijen voor een kantwinkeltje of een wafelkraam, die blokkeren de hele straat." Een geblokkeerde weg betekent minder toeristen, en dat is het laatste wat de burgemeester wil.
Eén van de getroffen winkels is de H&M in de Steenstraat. Gerant Louise Debacker getuigt: "we verkopen hier wel kleren met kanten randjes, maar ik schrok toch wel toen ik hoorde dat ik hier ook pralines en frieten zal moeten verkopen." De Fnac op de Markt heeft dan weer beslist de deuren definitief te sluiten en zal binnen enkele maanden een nieuw museum openen in hetzelfde pand over sigaretten. "Typisch Brugs", klinkt het nog.
Ook de apotheek in de Zuidzandstraat is een van de getroffen zaken: "ik snap niet dat ik hier frigomagneten en bier moet verkopen", jammert apotheker Walter Defever, "maar ik heb hier al bezoek gehad van de zogenaamde zedenpolitie, en ik heb geen andere keus, anders ontvoeren ze mijn hamster."
Souvenir-Actiegroep
"Ha, de zedenpolitie, de souvenir-actiegroep bedoel je, of kortweg de SA", reageert burgemeester De fauw, "dat is een ideetje van Franky (Demon, nvdr). Het gaat om een slechts lichtbewapende brigade die apart van de politie functioneert." De bedoeling van de actiegroep is om de Bruggeling in het gareel te houden. "Als er bijvoorbeeld winkeltjes zijn die niet genoeg souvenirs verkopen, dan grijpt de actiegroep in met nietsontziend geweld." De actiegroep wordt geleid door de voorzitter van Jong-CD&V Brugge, Jozef Dewachter (97).