Sint-Lodewijkscollege verandert curriculum en wordt Steinerschool

De raad van bestuur van het Sint-Lodewijkscollege is unaniem tot deze beslissing gekomen. Vanaf september worden de vakken latijn en economie afgeschaft en vervangen door kantklossen en macramé-bandjes maken. "We zetten nu volop in op de beleving van de student", aldus de directeur.

Het was een bevraging bij de studenten eind vorig jaar die de aanleiding vormde om het curriculum van de school in vraag te stellen.* "We kregen bijzonder veel de opmerking van de studenten dat ze het gevoel hadden geen praktische vaardigheden te hebben bij het verlaten van de school. Vakken als economie en latijn in het bijzonder deden het heel slecht in de studentenbeoordelingen"*, stelt de directeur Louis Debbaut.

Als reactie hierop werd door de raad van bestuur beslist om in te zetten op een "meer intuïtieve" benadering van onderwijs, "één die zeker en vast genoeg op de praktijk gericht is". Deze benadering wordt volgens directeur Debbaut belichaamd door de Steinerfilosofie. Nochtans hebben bezorgde ouders reeds de vraag gesteld of deze onderwijsvorm hun kinderen wel voldoende klaarstoomt voor hoger onderwijs. "We geloven enorm in de complementariteit van dingen: mandenvlechten leert je ook iets over economie, en andersom", aldus nog Debbaut.

Toekomstig schepen van onderwijs Jasper Pillen is "erg verheugd" met deze beslissing tot "meer diversiteit" in het Brugse onderwijs. Hij laat ook onderzoeken in welke mate het vak latijn geïncorporeerd kan worden in de opleiding houtbewerking aan het VTI. "We spreken binnenkort misschien niet meer over houtbewerking, maar over modificatio ligni" glundert de toekomstige schepen.