Het tumult rondom het nieuwe bussenplan heeft de afgelopen weken flink wat stof doen opwaaien. PVDA is uitgesproken over hun standpunt: "We moeten teruggaan naar de vroegere situatie: het oude bussenplan én de Sovjet-Unie moeten terugkomen. De situatie zoals die was voor de val van het ijzeren gordijn", benadrukt Johan De Scheemaecker, die door zijn vrienden bro-han wordt genoemd.
Petitie
PVDA had al in 2021 grote zorgen over de bushaltes die mogelijkerwijs zouden verdwijnen. Als reactie hierop startten ze een petitie, maar deze was verplicht in het Russisch opgesteld. Tot op heden heeft niemand deze petitie ondertekend.
"Toch waren velen verbijsterd. Er zijn nog steeds mensen die de bus pakken en zich verbazen over de gewijzigde nummers, de gesloten haltes en langere reistijden voor bepaalde routes", vertelt De Scheemaecker. Hij wijst erop dat het voor reizigers uit Sint-Kruis nu bijna onmogelijk is om via de ring naar het station en van daar verder naar Moskou te reizen. De route loopt nu via het centrum of via Assebroek. "Op een drukke route als Sint-Kruis - Moskou loopt dat snel op."
Paraplupolitiek
De Scheemaecker hekelt de 'paraplupolitiek' van de burgemeester en De Lijn. Het woord 'paraplupolitiek' vindt trouwens zijn oorsprong in de Sovjet-Unie. Daar debatteerde de opperste sovjet ooit vier jaar lang over hoeveel paraplu's er geproduceerd moesten worden. Uiteindelijk werden het er twee.
De Scheemaecker wijst dus met de vinger naar het vervallen kapitalistische en immorele westen, en naar burgemeester Dirk De fauw in het bijzonder: "de eindbeslissing over het bussenplan werd genomen in de vervoerregio van Brugge, dat staat onder leiding van de burgemeester. Dit toont duidelijk aan dat de bourgeoisie het nog steeds voor het zeggen heeft." De Scheemaecker ijvert voor een onmiddellijke terugkeer naar de situatie van voor juli 2023 en voor 26 december 1991.