Na treinstation, nu ook volledig dorp Lissewege te koop

Nadat recent bekendgemaakt werd dat het oude treinstation van Lissewege te koop wordt gesteld, gaat de stad Brugge nu nog een stap verder: het volledige dorp wordt te koop aangeboden aan de hoogste bieder.

"Op deze manier willen we een nieuwe dynamiek creeëren", aldus schepen Goderis, inwoner van Lissewege. Volgens de schepen neemt de leegstand in het witte dorp gestaag toe, en kan men op deze manier voorkomen dat Lissewege en spookdorp wordt.

In Italië werd het al vaker gedaan, toeristen kunnen er voor een luttele euro een woonst opkopen. Zo vermijden de Italiaanse burgemeesters dat hun dorpen leeglopen. Goderis gaat dus nog een stap verder door het volledige dorp te koop aan te bieden.

Potentiële kopers

Volgens onze bronnen zijn er momenteel drie mogelijke kopers: een chinees consortium, dat er haar fabrieksarbeiders wil onderbrengen, het Brugse OCMW die er een sociale woonwijk wil van maken en Bavo Claes, voormalig nieuwsanker.

De huidige inwoners van het dorp zien een intocht van Chinezen liever niet gebeuren en komen met een tot nader toe ongenaamd burgerinitiatief. "Dit is omdat de meesten hier niet goed kunnen schrijven", legt schepen Goderis uit.