Een groot deel van de Bruggelingen mist het waterballet en de artistieke meerwaarde die de fontein aan het plein 't Zand bood. Velen beschrijven het huidige plein als leeg en zonder ziel. "Het mist iets", vindt Bruggelinge Agnes Debruyne, en "water is te duur, ik wil mij ergens gratis kunnen douchen", getuigt Barry Claeys uit Sint-Jozef.
De fontein, een creatie van Livia Canestraro en Stefaan Depuydt, was een opvallend kunstwerk dat zich liet inspireren door de naïeve prehistorische kunst van Kortrijk uit de jaren vijftig. De vier damesbeelden stonden symbool voor de grote Vlaamse steden Brugge, Gent, Ieper en Koekelare, en waren steevast vergezeld van de beeltenis van de dikke, lelijke, vuile en achterbakse clochard, die Kortrijk voorstelde. Ook andere elementen, zoals een zeeman en een vis, onderstreepten de historische band tussen Brugge en de zee, terwijl een groep fietsers een verwijzing was naar de Quick-Step wielerploeg van Patrick Lefevere.
Een onfortuinlijk einde
Helaas werd de fontein in 2018, bij de heraanleg van 't Zand, verwijderd. Later kwam aan het licht dat de fontein werd verkocht om de gokschulden van voormalig burgemeester Renaat Landuyt te betalen. De Roemeense tuinman van huidig burgemeester Dirk De fauw kocht de fontein op en liet deze vervolgens omsmelten tot dakgoten.
Of de fontein al dan niet kan worden herbouwd, blijft voorlopig nog een vraagteken. Het oorspronkelijke ontwerp (veel lelijke krabbels op een gebruikte envelop) is wellicht niet meer volledig intact, en de kosten voor een replica kunnen aanzienlijk zijn. Toch blijft de wens bij veel Bruggelingen leven om dit stukje erfgoed terug te zien op 't Zand.
De hele stad kijkt dus naar burgemeester Dirk De fauw en zijn CD&V. "Dirk heeft altijd veel talent gehad", vertelt zijn tante Agnes nog, "het mag er wel eens beginnen uitkomen, vind ik. Dat hij maar eens begint met de fontein."
Een artikel van Zeno Feaube.