Kortrijk is woedend op Brugge: "gun ons toch iéts, het is hier al zo ellendig"

In Kortrijk zijn ze woedend op het Brugse stadsbestuur. De reden? Brugge wil graag opnieuw culturele hoofdstad worden in 2030, en dat is nu net wat Kortrijk ook wil.

"Al decennia wonen wij hier in de stank en de vervuiling van de Leie", zo steekt Kortrijks burgemeester Ruth Vandenberghe van wal, "en net nu het wat opklaart, tackelt Brugge ons met de voeten vooruit door onze enige kans op een beetje positiviteit te ontnemen. Gun ons toch ook iets!"

In de schijnwerpers

"Is onze stad het ook niet waard om eens in de schijnwerpers te staan?", vraagt de burgemeester zich af terwijl we over een heuvel van daklozen klimmen. We wandelen verder door de winkelstraat. "Kijk toch, dit is toch stukken beter dan de Steenstraat in Brugge?", aldus de fiere burgemeester. Haar betoog wordt na twee minuten wandelen abrupt afgebroken wanneer we plots op de velden uitkijken. We zijn aan het einde van de "stad" gekomen.

De Leieboorden zijn er de laatste jaren enorm op vooruit gegaan

Rechtsomkeer dan maar. We wandelen naar het "Buda-eiland". De burgemeester vertelt de geschiedenis van de stad: "ja die is er niet", vertelt ze, "maar wat geeft dat. De mensen hier leven niet lang genoeg om het te herinneren."

Rivaliteit

Keer op keer komt de burgemeester echter terug op de rivaliteit met Brugge. "Brugge, dat is Disneyland. Daar gaan wij enkel naartoe om eens te winkelen. Of om te ontspannen. Of om eens goed op restaurant te gaan. Of om een mooi concert mee te pikken. Of om te werken. Of om naar de Club te gaan kijken", vertelt ze, terwijl de lokale bevolking ons om geld komt vragen om "naar Brugge te kunnen verhuizen". Blijf maar lekker hier, vertellen we ze. Uitschot. Plebs.

Volgens de burgemeester gaat het ook helemaal niet om jaloezie maar louter om een vorm van zelfrespect: "vorig jaar hebben Alveringem en Sint-Eloois-Winkel ons voorbijgestoken in de rangschikking van meest leefbare gemeenten in West-Vlaanderen. Daar staan we nu voorlaatste, net voor Sint-Jozef Brugge." De burgemeester jammert terwijl ze wordt belaagd door Franstalige jongeren.

Daarom doet de burgemeester dus nog een laatste oproep aan het Brugse schepencollege en de schepen van toerisme in het bijzonder: "laat ons toch culturele hoofdstad worden. Laat Europa kennis maken met Kortrijk, en wij beloven dan dat we eindelijk werk zullen maken van rioleringen."

"Badstad Blankenberge" geldt als archtecturale norm in Kortrijk