Duizenden Nederlanders bezoeken de Kust, toch gaan alle zaken failliet

Sinds het einde van de lockdown wordt onze Belgische kust overspoeld door Nederlandse toeristen. Goed nieuws zou je denken, maar niets is minder waar.

Een kwart van de zaken aan de kust moet noodgewongen de deuren sluiten. "De Nederlanders nemen alles zelf mee. Eten, drank, toiletpapier, je noemt het maar", reageert een bittere Marianne Nogehroten (58) van broodjeszaak Sint-Jantje in Knokke, "ze spenderen hier werkelijk niks, en kakken dan de hele dijk vol." Marianne sluit binnenkort haar winkel. Uit noodzaak, zegt ze zelf. "Het is hen, of de Antwerpenaren. Hier win je niets mee."

Terwijl we ons een weg banen door een grote groep Nederlandse jongeren op de zeedijk van Knokke, zien we hoe het zuinige Nederlandse beleid van de afgelopen jaren een effectieve klasseloze maatschappij heeft voortgebracht, waar zelfs Karl Marx trots op zou zijn geweest.

"Houdoe", klinkt het van ver, "heb ik je al verteld hoeveel keer ik het woord 'neuken' gebruik in een zin?" Een jongeman van rond de achttien benadert ons: "wij drinken alleen maar bier", kakelt hij op de top van zijn stem terwijl hij in een brievenbus plast. De lokale bevolking zucht.

Overheid plant 'ontradingscampagne' in Nederland

Om de horeca te redden, maar ook om de niet zwakbegaafde toeristen terug te halen, gaat de Vlaamse Overheid nu investeren in een "ontradingscampagne" in Nederland. Dat is een publiciteitscampagne waar België er minder goed uit komt, en ook stad Brugge draagt haar steentje bij. "Dit soort campagnes is onze specialiteit". klinkt het.

Bij de overheid is men dan ook enthousiast. "We hebben dat vroeger in Engeland gedaan om de Britten buiten te houden door middel van foto's van de stad Charleroi, en dat heeft uitstekend gewerkt", aldus de woordvoerder Peter Slottedyck van de overheid. Concreet wilt de overheid een campagne met hoog-culturele elementen lanceren, zoals theater, kunstmusea enzovoort. "Nederlanders zijn daar allergisch aan", aldus Slottedyck.

De vorige campagne gericht aan de Britten, met een foto van Charleroi