Denk je dat de Polders vlak zijn? Wacht tot je onze vaccinatiecurve ziet!

BRUSSEL - We zijn intussen een goeie maand verder in de vaccinatiecampagne en tot dusver hebben enkele honderdduizenden burgers in Vlaanderen een prikje gekregen. Echter, de laatste weken gaat het tergend traag. Hoofd van de vaccinatiestrategie en Bruggeling Jan Deketter legt uit.

"We waren nochtans straf begonnen", aldus Deketter, "maar toen we merkten dat Frankrijk en Nederland het slechter deden dan ons, hebben we het tempo wat naar beneden gehaald. Momenteel vaccineren we ongeveer tien mensen per dag, en dat vind ik nóg te veel." De vaccinatiecurve lijkt momenteel als twee druppels water als het landschap van de Meetkerkse Moeren: nagenoeg vlak.

Er is echter meer aan de hand. Ook in Brussel en bij de Walen gaat het traag, en dat is niet van de gewoonte. "Normaal gezien gaat het daar tergend traag, of 'belachelijk traag', gewoon 'traag' is buitengewoon bizar", duidt Wallonië-kenner Claude Sac van de Universiteit van Sint-Eloois-Winkel.

Ligt oorzaak vertraging bij burenruzie?

Vaak worden productieproblemen bij de leveranciers van de vaccins als de oorzaak aangeduid, maar niets is minder waar. "De oorzaak van de trage vaccinatie ligt bij mijn buurman Wilfried Dedecker, en de overhangende treurwilg die iedere zomer mijn zon afpakt", verklaart Deketter.

Jan Deketter en Wilfried Dedecker in betere tijden

Volgens buurman Dedecker mag de boom niet zomaar gekapt worden, en al zeker niet omdat zijn inwonende moeder enorm gehecht is aan de boom: "de boom heeft ze geplant in 1977, toen Club kampioen speelde en Cercle naar tweede zakte. De symbolische waarde is dus enorm."

Maar hoe kan het dat de hele vaccinatiecampagne staat of valt met een burenruzie? "Ik ga niet terug aan het werk zolang die achterlijke boom hier mijn zomer hypothekeert", legt Deketter uit, "ik heb al mijn personeel op non-actief gezet." Deketter heeft de steun van de helft van de Baliestraat en alle Franstalige ministers, die 'niet werken' als hun core-business zien.