Brugge steunt Oekraïne met zakjes snoep

Terwijl de broedermoord door Rusland in Oekraïne onverminderd voortgaat, reageert de wereld voornamelijk met steunbetuigingen.

Zo staken de VS en de Europese Unie Oekraïne reeds een hart onder de riem, en doneerde de Nederlandse regering haar gebruikte zakdoeken op voorwaarde dat Oekraïne ze gewassen teruggeeft.

Ook Brugge doet haar duit in het zakje.

"Concreet willen we de arme Sovjets steunen met zakjes snoep, een mix van bananen en vampierentanden, en enkele T-shirts van Metallica" zo verduidelijkt gemeenteraadsvoorzitter Annick Lambrecht (Vooruit), die het op zich neemt de buitenlandse relaties van de stad uit te bouwen. "Ik heb vroeger vaak gereisd, en ben niet zelden heel dicht bij Oekraïne geweest. Zo was ik vorig jaar nog in Antalya, net ten zuiden van het land. Ik ken de regio dus zeer goed."

Absolute Maximum

Volgens de politica zullen de snoepzakjes het menselijk leed in de regio drastisch verminderen: "we doen het absolute maximum, ik hoop dat ze dat goed beseffen", aldus Lambrecht, "ik heb gisteren tot diep in de nacht doorgewerkt om de snoepzakjes dicht te knopen. Hopelijk zet dit de Russen aan het denken, en zijn die arme Oekraïners toch een beetje dankbaar!! Mijn facebookfoto is intussen ook al aangepast. (roept ongecontroleerd luid) Hashtag Annickenergiek!"

Blauw en geel

Het stadsbestuur heeft ook laten weten dat het de Halletoren en de OLV-Kerktoren zal laten oplichten in de kleuren van Oekraïne, blauw en geel. "Maar omdat gele lichtfilters te duur zijn, hebben we het bij zwart gehouden: vanaf morgen kleurt Brugge dus volledig blauw-zwart, in steun voor Slovakije", aldus Pierre Dedecker van de dienst monumentenzorg.

Kanttekening

De actie kan op de steun rekenen van de voltallige meerderheid, al maakt schepen Franky Demon (CD&V) wel een kanttekening: "het is leuk dat we Hongarije steunen in barre tijden, maar we moeten niet vergeten dat we nog heel wat poldergrond hebben om vol te bouwen. De stadions en industrieterreinen gaan zichzelf niet bouwen hoor."

Na deze bijzonder korte reactie kruipt de schepen vervolgens op zijn fiets, fietst ongeveer twintig meter en valt dan zijdelings het struikgewas in. We horen hem lichtjes snikken.