Brugge krijgt lóódzware concurrentie voor Culturele Hoofdstad 2030 van kunststeden Turnhout, Oostende en Kortrijk

Brugge wil na 2002 opnieuw Europese Culturele Hoofdstad worden in 2030. Uitzonderlijk is dat niet, want Luxemburg deed het Brugge al voor. Toch lijkt Brugge bijzonder zware concurrentie te krijgen van verschillende Belgische steden.

Oostende

Oostende is er een van: de kuststad staat in heel Europa bekend omwille van haar Kursaal en haar historische binnenstad. De geschiedenis van de stad gaat dan ook heel ver terug: tot maar liefst 1956. Toen besliste de Belgische regering in het kader van de wafelijzerpolitiek om ook een Vlaams equivalent van Charleroi op te richten.

@charlottelharrison 
www.charlotte-harrison.com
De zeedijk in Oostende

Turnhout

Een andere stad die vol overtuiging meedingt voor de titel is Turnhout. De stad in de Kempen staat bijzonder hoog aangeschreven voor haar geografische positie naast de E34 en haar snelwegparking bij Oud-Turnhout waar je makkelijk aan je trekken kan komen. Er is ook een Hema.

Kortrijk

Tenslotte waagt ook Kortrijk het om de prestigieuze titel in de wacht te slepen. De stad die vooral bekend staat als een bende lafaards die vanop hun schamele stadsmuren toekeken terwijl de machtige en moedige Bruggelingen de ridders van de Franse koning afslachtten op het veld van Groeninge. De stad is over de eeuwen heen echter veel veranderd en heeft tegenwoordig veel te bieden aan de cultuurminnende Europeaan: hier is onze top drie:

"Het wordt dus bijzonder spannend", reageert schepen van cultuur Nico Blontrock (CD&V), die al plannen klaar heeft om een nieuw concertgebouw neer te poten. "De locatie? Waar momenteel het huidige concertgebouw staat."