Beeld Jan Breydel wordt vervangen door een afbeelding van een Breydelham

Nadat Brugs volksheld Jan Breydel in laatste aflevering van de historische reeks "Het Verhaal van Vlaanderen" werd doodgezwegen, gaan er opnieuw stemmen op om de figuur Jan Breydel volledig te verwijderen uit het Brugse straatbeeld.

"Jan Breydel maakte helemaal geen deel uit van de Brugse opstand tegen de Fransen", aldus de makers van het programma, "maar de opstandelingen aten wel allemaal van die lekkere Breydelham." Daarom circuleert er een breedgedragen voorstel om het standbeeld van Breydel op de Markt van Brugge te vervangen door een Breydelham.

Gecanceld

Dat Breydel 721 jaar na de feiten alsnog gecancelled wordt, komt niet als een complete verrassing: de onbehouwen vleeshouwer stond bekend voor zijn boude en vaak gelogen uitspraken.

"Jan Breydel pochte wel vaker over dingen die hij eigenlijk helemaal niet had gedaan", legt historicus Ken de Skittery uit, "zo vertelde hij aan iedereen dat hij zelf de opdracht voor de Brugse Metten had gegeven, terwijl hij eigenlijk aan de Costa del Sol zat."

Hij papte ook aan met vrijwel iedereen die een beetje een naam had in Brugge en het graafschap, maar dat was enkel om snel een selfie-schilderij te kunnen maken. Hij loog ook op zijn LinkedIn profiel door en hele resem 'topjobs' op te lijsten waar hij eigenlijk helemaal niet werd voor betaald.

Foute uitspraken

Breydel zelf was ook helemaal niet populair anno 1302, behalve dan bij de bejaarden in de stad. Breydel deed wel vaker foute uitspraken betreffende vrouwen en immigranten.
Zo bedacht hij de bijnaam voor de Blankenbergenaars ("viswijven"), de Knokkenaars ("dunnezeikers") en de Kortrijkzanen ("miserabele half-franse schooiers") en sprak hij vrouwen consequent aan met "wuvetje".

Daarom dat zijn nageslacht doorheen de eeuwen constant aan het imago van de vleeshouwer bleef sleutelen door valse verhalen te laten circuleren. Dat is eeuwen goed gelukt, tot nu dus. "Firmin Breydel, een nakomeling van Breydel zat weer te stoefen in café Klein Venetië, en bracht tegen wil en dank de geschiedenisvervalsing aan het licht", aldus de Skittery, "hiermee zijn ze bij de VRT dus aan de slag gegaan."