Angst voor nieuwe 'Sint-Jozefse' Covidvariant

Meer en meer mensen maken zich stilaan zorgen om de nieuwe Covidvariant - 'Jota' genaamd - beter bekend onder de naam van waar ze is ontstaan: de Sint-Jozefse Covidvariant.

Vinoloog Marc Verschanst geeft duiding: "de variant is iets minder besmettelijk dan de Indische variant en is wat trager van begrip, maar desondanks blijft het opletten geblazen." Volgens de medische experts wordt de variant vooral verspreid laat op café en in de Brugse parken.

Vooralsnog moeten we ons nog geen zorgen maken. Dit komt omdat de Sint-Jozefse variant erg vijandig is tegenover de Indische variant, en die laatste is nog altijd dominant. "De Sint-Jozefse variant wil daar eigenlijk zo ver mogelijk weg van blijven", verklaart gezondheidsexpert Andy Dis, "let op, ze wil mensen wel infecteren, maar enkel als het niet teveel werk kost."

In Brugge doet de nieuwe variant alvast de ronde. Jeanette Debie uit Koolkerke werd enkele weken geleden besmet en is moedig genoeg om te getuigen: "in het begin voelde ik me wat slapjes, maar na enkele dagen escaleerde het: ik wou niet meer werken, kocht enkel nog bier in de supermarkt en begon mijn buren de huid vol te schelden. Dat duurde twee weken. Ik ben blij dat ik hier nog ben, ik heb veel geluk gehad."

Vaccins ineffectief

Ook zijn de huidige vaccins heel wat minder effectief tegen deze variant. Dat komt omdat het genoom van het virus is veranderd en niet langer op dezelfde manier gestructureerd is, maar eerder lijkt op 'kriebelkrabbel'. "Daarom kan ons afweersysteem niet op dezelfde manier reageren", aldus nog Verschanst.

Wetenschappers over de hele wereld zijn druk in de weer om het genoom van het virus te proberen ontcijferen maar omdat het genoom in het West-Vlaams is geschreven blijkt dat bijzonder moeilijk te zijn.