Schokkend: ook West-Vlamingen slachtoffer van Antwerpse razzia's

Bruggelingen Mehmet Khedir (21) en Emin Ozgüt (26) uit de Sint-Paulusstraat werden vorig jaar gedeporteerd uit Antwerpen na een razzia georchestreerd door Antwerps burgemeester De Wever en toenmalig staatssecretaris Francken (N-VA), zo blijkt uit geheime documenten.

"We stonden gewoon een pintje te drinken buiten aan Nick's Café op de Waalse Kaai, toen plots een konvooi combi's kwam aangereden en we zonder uitleg werden meegenomen", getuigt Khedir. De twee vrienden werden daarop onmiddellijk naar de luchthaven van Zaventem geëscorteerd en op een vliegtuig naar Antalya, Turkije gezet.

"Echt vreemd hoor, dan sta je daar opeens in Turkije. Gelukkig konden we een hotelkamer boeken voor de nacht", vertelt Emin. Volgens de woordvoerder van de Antwerpse Politie Alain Joeng gaat het om een vergissing: "beiden spraken een taal die we niet konden plaatsen. We dachten onmiddellijk dat het illegale immigranten waren. Het ging echter om West-Vlaams, dat hadden we dus niet door."

De twee broers worden nu vergoed en zijn beide uitgenodigd op de zomerbarbecue van de partij N-VA. Of ze daar ook effectief aanwezig zullen zijn? "Geen idee, meneer Francken heeft ons een taxi daarheen aangeboden maar we vertrouwen het niet helemaal."