Nieuwe versie van Van Dale woordenboek voor Koolkerke telt vier pagina's

De Nederlandse taal staat niet stil. Gisteren is de nieuwste versie van de 'dikke Van Dale' voorgesteld. Naast nieuwe woorden zoals 'jojolockdown' en 'kutgroenen' werd er deze keer ook een speciale verkorte versie voorgesteld voor de Brugse deelgemeente Koolkerke.

Terwijl de echte Van Dale meer dan 1100 pagina's telt, telt de Koolkerkse Van Dale er slechts vier. Daar is een goede reden voor.

De standaardversie van de Van Dale

Uit het verleden is vaak gebleken dat Koolkerkenaren het moeilijk hebben met woorden met meer dan drie lettergrepen. Dat bevestigt ook linguist Basile Lepéteur: "tot de twintigste eeuw verschilde de voertaal in Koolkerke sterk van het Brugs. Het was eerder een kruising tussen oerkreten en scheten."

Gaandeweg heeft de deelgemeente zich echter ontwikkeld, maar er is nog veel werk aan de winkel. Lepéteur hoopt dat men met deze speciale editie van de Van Dale de alfabetiseringsgraad van Koolkerke kan opkrikken. "Zeker met de opening van de eerste school in de deelgemeente moeten we het momentum dat we hebben ten volle benutten", aldus nog Lepéteur. Momenteel kunnen er drie inwoners lezen, en twee kunnen doen alsof.

De tweede bekendste Koolkerkenaar - na Bertje De Serieverkrachter (11) - schepen Jasper Pillen (Open Vld) reageert gematigd positief: "ik heb het boek nog niet in mijn handen gehad, maar ik hoop dat het woord 'gratis' er niet instaat, want gratis bestaat niet." De schepen laat ons ook nog weten dat 'opgeven' niet in zijn woordenboek staat, maar dat hij er toch dikwijls aan denkt.