Na roltrappen, ook liften, toiletten en klantendienst buiten gebruik in Station Brugge

Nadat eerder bleek dat het herstel van de roltrappen in het hoofdstation van Brugge te duur is - en dus bijgevolg de trappen buiten gebruik zullen blijven - dringen er zich nog andere herstellingen op aan het geplaagde station.

De roltrappen in het station Brugge zijn privébezit, maar dat geldt ook voor de kapotte draaideuren, die in handen zijn van de Vrijzinnige Vereniging en de liften, die in handen zijn van een consortium rond Paul Gheysens. Die laatste wil de liften ook niet eigenhandig repareren. "Bart Verhaeghe heeft vorig jaar de postbus naast mijn villa overgekocht en dichtgemetseld, dit had hij maar moeten zien aankomen", zo klinkt het bij de industrieel.

Iedereen kan investeren

Of het vreemd is dat bepaalde onderdelen van het station in privébezit zijn, vindt burgemeester Dirk De fauw niet: "dit gebeurt overal wel hoor. Ikzelf heb lang geleden geïnvesteerd in de fietsenstalling. Makkelijk is dat, iedere keer ik een fiets nodig heb, neem ik er eentje van mijn private collectie van meer dan 10.000 fietsen."

En er staat nog meer te koop: de toiletten, de muurschildering in de wachthal, café Halte 5, de volledige klantendienst en André van aan het loket worden nu via online veiling aangeboden. Een culturele groep uit Zeebrugge heeft intussen al een bod uitgebracht op de bekende muurschildering, met de intentie om 'Blankenberge te overschilderen met een dikke vette drol' (sic).

De Brugse Rotaryclub heeft dan weer laten weten om te investeren in nieuwe wolfklemmen om aan sporen 9 en 10 op te stellen, waar de trein vanuit Oostende aankomt. Een investering die bijzonder goed wordt ontvangen bij de Brugse bevolking.

de bekende muurschildering

Neemt Basketbalclub Oostende haar verantwoordelijkheid?

Geen warm welkom dus voor treinreizigers in Brugge. Wij vroegen of de stad haar verantwoordelijkheid zal nemen.

"Welke verantwoordelijkheid? Het is de schuld van de NMBS", reageert de burgemeester vanuit Walibi. De woordvoerder van het bedrijf NMBS reageert dan weer dat het de verantwoordelijkheid is van Infrabel en dat de NMBS gewoon met de treinen rijdt. Bij Infrabel klinkt dat het door "een historische fout van Vande Lanotte" komt, maar oud-politicus Johan Vande Lanotte zegt dan weer dat hij "enkel nog voorzitter van de basketclub is" en zich heeft teruggetrokken uit het publieke leven. Bij Basketbalclub Oostende weten ze zoals gebruikelijk weer van NIKS.

Niet veel goeds in het vooruitzicht zo lijkt het, en dat is volledig te wijten aan de complete onkunde en inertie bij het bestuur, de spelers, de fans en de familie van de fans van Basketbalclub Oostende.