Guido Gezellemuseum wordt Willy Lustenhouwermuseum

Nadat bleek dat het Gezellemuseum in 2018 slechts 9 bezoekers per dag over de vloer kreeg, heeft uitbater Musea Brugge nu beslist om het museum om te vormen naar een Willy Lustenhouwermuseum.

Lustenhouwer, de bekende Brugse komische bard en cabaretier, geniet al langer van een opstoot in populariteit. Bij de jonge Bruggeling is de muzikant opnieuw razend populair. Nico Blontrock, de nieuwe schepen van cultuur wil er geen gras laten overgroeien: "ik wou onmiddellijk iets terugdoen voor de Bruggeling, zodat ik de rest van de zes jaar niets hoef te doen", aldus Blontrock, die ook een grote fan is van de 'Brugse chanson'.

Het museum zal niet enkel focussen op het leven en werk van Willy, maar bij uitbreiding de geschiedenis en erfenis van alle Brugse chansoniers onder de aandacht brengen. "Ik denk bijvoorbeeld ook aan levende legende Benny Scott, de jonge No Exp. en zelfs de meer artistieke types en theatermakers zoals Frank Adam", legt Blontrock uit.

De Bruggeling beseft vaak niet welke schat aan Brugse chanson beschikbaar is, veel daarvan is zelfs gewoon op het internet te vinden. Liedjes als Iddewartje en cabaret van Lustenhouwer over de exploten van Ziromtje staan gewoon op Youtube.

Dat dit op gejuich wordt onthaald bij de Bruggeling is duidelijk. In café Klein Venetië vroegen we de reactie van enkele stamgasten: "Lustenhouwer verdient een standbeeld" (Erwin), "Eindelijk een echte Bruggeling onder de aandacht" (Franky) en "Can you take picture please?" (toerist Agotta Kristov). Toen we het café buitenstapten, klonken de eerste tonen van "In Da Heel Klein Kaffeetje" binnen. Wij dansten de nacht in.